Richtlijnen yoga in de studio

 

Wij vragen iedereen die deelneemt aan de yogalessen de richtlijnen goed te lezen en zich daarnaar te gedragen.

Wanneer je je niet aan de regels houdt, breng je niet alleen je medeleerlingen, maar ook Dru Yoga Heerhugowaard in de problemen. Het is daarom belangrijk dat iedereen zich aan de regels houdt. De docent heeft dan ook het recht de leerlingen hierop aan te spreken en indien noodzakelijk een leerling de toegang tot de les te ontzeggen.

 

Protocol yogalessen in de studio binnen de richtlijnen van 1 juli 2020

Dit protocol is gebaseerd op CORONA PROTOCOL: YOGASCHOLEN NEDERLAND van Vereniging Yogascholen Nederland, versie 06.06.2020.
Deze kun je hier downloaden.

 

Algemeen

 

Juist in deze tijd is ontspanning erg belangrijk. Bij Dru Yoga Heerhugowaard willen wij die ontspanning graag bieden binnen de mogelijkheden van de 1,5 meter samenleving.

Met ingang van 1 juli mag er weer binnen gesport en yoga gedaan worden. Daarbij zal de afstand van 1,5 meter in acht worden genomen.

Dru Yoga Heerhugowaard wil met ingang van 1 juli weer yogalessen voor volwassenen in haar studio in het Zakenstation in Heerhugowaard (Stationsplein 99 unit 239) aanbieden.

 

Studio

 

Docenten

De lessen worden gegeven door gekwalificeerde yogadocenten: Jitske Winkel, eigenaresse van Dru Yoga Heerhugowaard en Rina Knook van Yogacentrum Rina, zij wordt door Dru Yoga Heerhugowaard ingehuurd voor één les per week.

Jitske geeft Dru Yoga lessen en Rina geeft een Easy Flow Hatha Yoga les, beide zijn rustige vormen van yoga. Aanwijzingen en correcties worden verbaal gegeven, er wordt niet “hands on” gecorrigeerd.

Brenda Balvers van Praktijk Soulshine zal met ingang van 1 september de studio (weer) gaan huren voor het geven van yogalessen. Ook voor haar is dit protocol van toepassing, evanals op eventuele andere huurders.

 

Lestijden

De lestijden worden iets aangepast, waardoor er een halfuur tussen de lessen zit. Hiermee is er voldoende tijd voor ventilatie en schoonmaken matten en contactpunten. Verder zorgt dit ervoor dat groepen elkaar niet tegenkomen en er geen mensen voor de les op de gang staan te wachten.

Lestijden ’s morgens: 9.00 – 10.15 en 10.45 – 12.00

Lestijden ’s avonds: 18.45 – 20.00 en 20.30 – 21.45

Er wordt na de les geen thee geschonken.

 

Ventilatie

De studio heeft twee ramen, die voor, na, tijdens en tussen de lessen open zullen zijn.

Er is geen ventilatiesysteem of airco en ventilatoren worden niet gebruikt.

 

Afstand

Om 1,5 meter afstand tussen de cursisten, en tussen docent en cursisten te waarborgen, wordt de maximale grootte van de groep teruggebracht van 10 naar 8 deelnemers.

Er zijn 8 plaatsen voor matten/cursisten, deze zijn gemarkeerd met tape op de grond. Cursisten wordt bij binnenkomst een mat toegewezen, zodat de studio “van achter naar voor” gevuld wordt: eerst de plek het verst van de deur, als laatste de plek het dichtst bij de deur. Bij vertrek precies andersom.

De docent zit het dichtst bij de deur, zodat zij de deur kan openen en sluiten, het binnenkomen en het weggaan van de cursisten kan reguleren en de triage vragen kan stellen. Deze plek is uiteraard ook gemarkeerd.

Zoals hiervoor al genoemd blijft ook de docent op haar mat en wordt er niet “hands on” gecorrigeerd.

 

 

Maximale grootte groep

De lessen moeten geboekt worden via het online lesrooster in Momoyoga (www.momoyoga.nl/druyogaheerhugowaard ), het maximum aantal deelnemers per les is 8. Als het maximum bereikt is, kunnen mensen de les niet meer boeken. Op deze wijze wordt gewaarborgd dat men tijdens de yogales 1,5 meter afstand kan houden.

De lessen zijn alleen toegankelijk voor leden van Dru Yoga Heerhugowaard, zij hebben allen een inlogcode voor het online lesrooster.

Alle leden van Dru Yoga Heerhugowaard zijn volwassen.

In het online lesrooster is door de studio eigenaar ook achteraf terug te vinden wie in welke les geweest is. Mocht er contactonderzoek nodig zijn, zijn deze gegevens snel te leveren.

 

Triage

Alle cursisten worden voor 1 juli geïnformeerd over dit protocol en de richtlijnen, ook zullen deze op de website (www.druyogaheerhugowaard.nl) te vinden zijn en opgehangen worden in de studio.

Na het boeken van de les zullen cursisten een mail ontvangen met de vragen m.b.t. de gezondheid. Aan het begin van de les zal de docent de cursisten bij binnenkomst deze vragen nogmaals stellen.

 

Hygiëne en gezondheid

 • Gezond verstand staat voorop
 • Hanteer de standaard RIVM-richtlijnen, zie ook hieronder.
 • Bij binnenkomst in de studio dienen de handen gedesinfecteerd te worden
 • Materialen van de studio worden niet gebruikt, met uitzondering van yogamatten (voorkeur eigen yogamat mee, anders grote handdoek mee die de hele yogamat betdekt), stoelen en krukken (indien nodig voor cursisten met fysieke klachten).
 • De gootsteen/kraan in de studio is voor, tijdens en na de yogalessen buiten gebruik. Ook glazen van de studio worden niet gebruikt.
  Cursisten dienen zelf een bidon met water mee te nemen.
 • Er wordt geen thee geschonken na de les.
 • Gebruikte materialen en contactpunten worden na elke les door de docent schoongemaakt.
 • De ruimte wordt voor, na, tijdens en tussen de lessen geventileerd.
 • We schudden geen handen en begroeten elkaar met het Namaste gebaar.

 

Richtlijnen voor het volgen van yogalessen in de studio

 

Om voor iedereen de yogalessen zo veilig en aangenaam mogelijk te maken, hanteren wij de de standaard RIVM-richtlijnen en Corona Protocol: Yogascholen Nederland.

Wij verzoeken deelnemers deze richtlijnen te volgen. In het kort:

 • Houd 1,5 meter afstand
 • Blijf thuis bij klachten of als iemand in het huishouden minimaal 38 graden koorts heeft
 • Was goed je handen voor en na de yogales, desinfecteer je handen bij binnenkomst
 • Hoest en nies in je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes

De verantwoordelijkheid voor het naleven van de richtlijnen ligt bij de yogadocente die de les geeft. Cursisten dienen de aanwijzingen van de yogadocente op te volgen, bij het niet volgen van de aanwijzingen, kan de cursist verzocht worden de les te verlaten.

 

Aankomst/vertrek/wachten

 • Arriveer 5 à 10 minuten voor de les, niet eerder.
 • Wacht buiten in je auto of op de parkeerplaats tot 5 à 10 minuten voor de les. De docent zal de buitendeur open zetten, zodat iedereen één voor één naar binnen kan. De deur van de studio is ook open.
 • Houd rekening met de andere mensen in het pand en op de parkeerplaats, ga niet op de gang staan wachten en met elkaar kletsen. Geef mensen in de gang de ruimte om te passeren. Houd 1,5 meter afstand. Volg de route markeringen in het pand.
 • Cursisten komen één voor één binnen, op aangeven van docent. Hierbij wordt de 1,5 meter afstand in acht genomen.
 • Vertrek direct na de les.

 

In de studio

 • Bij de ingang staat handgel die door iedereen bij binnenkomst gebruikt dient te worden.
 • De plaats van de matten wordt met afplaktape op de vloer getoond, de matten dienen op de aangegeven plaats te blijven liggen.
 • Neem zo min mogelijk mee naar de studio. en stop alles in één tas. De kapstok wordt niet gebruikt. Schoenen en jas worden bij de deur uitgetrokken en in de tas gedaan.
 • Loop direct naar de jou toegewezen plek. Ga niet door de ruimte wandelen. Leg meteen je mat neer, of je grote handdoek op de mat. Spullen worden dichtbij de mat gelegd, op de gemarkeerde plek.
 • Blijf gedurende de les op je mat
 • Maak geen gebruik van het toilet. Kan het echt niet anders, was dan daarna grondig je handen en desinfecteer je handen bij het binnenkomen van de studio.
 • Omkleden is niet mogelijk, kom in je yogakleding.
 • Er wordt na de les geen thee geschonken.

 

Gebruik materialen

 • Neem je eigen yogamat mee, indien je die niet hebt, neem dan een grote handdoek mee voor op de studiomat. Deze handdoek dient de hele mat te bedekken.
 • Neem een eigen gevulde afsluitbare waterfles mee.
 • Je kunt indien gewenst zelf een kussen en/of deken meenemen. Er zijn geen materialen van de yogastudio beschikbaar. Uitzondering hierop zijn yogamatten, stoelen en krukken. Deze worden na elke les door de docent schoongemaakt.

 

Overig

 • Deuren openen en sluiten wordt gedaan door de docent, evenals licht aan en uit.
 • Contactpunten (deurklinken, lichtknoppen) worden na elke les schoongemaakt.
 • Betaling van lesgeld gaat via bankoverboeking.